A fémérzékenység

Fémérzékenység

Hiába trendik, mutatósak ezek az ékszerek, ha nem bírja a bőrünk, hát nem. Hívhatjuk akár úgy is, hogy a piercingesek ellensége. Bizonyos módszerekkel ugyan tehetünk ellene, de mindenképpen figyeljünk oda rá, hiszen akár nagyon veszélyes is lehet a dolog.

A fémérzékenységről
A fémallergia az egyik legkevésbé ismert allergia fajta. Felismerése bonyolult, hiszen a szervezet csak jóval a fémmel való érintkezés után (akár hosszú hónapok múltán) jelez csak. Éppen ezért, a késői immunválasz miatt sokan talán nem is tudják, hogy nem bírnak bizonyos anyagból készült ékszereket.

Tünetei
Leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik, legyen szó az érintett területen lévő pirosságról, enyhe duzzanatról vagy viszketésről akár. Hosszabb fennállás esetén előfordulhat a bőr megvastagodása, hámlása, berepedezése is.

Kezelése
A fémallergia meghatározására két főbb módszer létezik: az egyik az úgynevezett epicután teszt,ami a hát bőrén felhelyezett fémtartalmú (és annak vegyületei) speciális ragtapasz. A másik a limfocita-transzformációs teszt (vérvétel).

Mi a teendőm, ha testékszerre vágyom, de fémallergiás vagyok?
A legjobb – és legkézenfekvőbb- megoldás, ha elkerüljük a fémet. Ha mindenképpen testékszert szeretnénk, lehetőségünk szerint minél jobb minőségű (titán, arany, platina, niobium stb.) ékszereket vegyünk (a titánt gyakorlatilag anti-allergén anyagként ismerik). Nikkel allergia esetén esélyünk van továbbá az ún. nikkel deszenzibilációra, ami a nikkel kapszulákban való bevitelére vonatkozik. A minimum 1 éven át alkalmazott terápia kimutatottan enyhíti a bőrtüneteket is.